Без историја (дополнето)

Tags: 

100-тина страници во новата книга на Вилијам Гибсон „Без историја“ (Zero History) и целосно сум вовлечен во неговиот/нејзиниот свет (сегашност) и повторно сум среќен како пред 12 години кога почнав да го читам со Неуромансер.

Како и до сега - во другите книги - , книгата почнува бавно и раштркано. На почеток е тешка за следење (и тоа мислам е проблематично за новите читатели на Гибсон), зашеметува и збунува, но потоа наеднаш се отвара, обзема и започнува вистинското доживување.

Сместена денес-утре-задутре, всушност последниот дел од трилогијата за сегашноста и не толку далечната иднина, книгата (до сега) се занимава со интересни прашања за капитализмот, скудноста на добрата, маркетингот и слично.

Веќе легендарниот Хубертус Бигенд повторно ги влече конците: „Consumers don't buy products, so much as narratives.“

Но, дефинитивниот впечаток е дека ниту еден лик, колку и да е впечатлив не е клучен во книгата/ите на Гибосн. Комплетното дожиување секогаш започнува длабоко во книгата, кога веќе сме запознаени со ликовите, но уште поважно, со околината и условите - светот во кој овие (анти)херои го живеат својот живот.

Ако барам песна да споредам било која книга од Гибосн, тогаш I wanna be adored од Stone Roses, прва ми паѓа на памет. Забележете, песната всушност почнува дури по 90 секунди од почетокот на звуците.

Вилијам Гибсон не е нов на блогов:
http://novica.softver.org.mk/node/137
http://novica.softver.org.mk/node/240
http://novica.softver.org.mk/node/245
http://novica.softver.org.mk/node/350
http://novica.softver.org.mk/node/351
http://novica.softver.org.mk/node/354

Фала братко!

Дополнето: Уште две реченици што ми оставија впечаток.
„He (Bigend) believes that stasis is the real enemy. Stability is the beginning of the end. We only walk by continually beginning to fall forward.“ и
„The market is the inability to aggregate the order flow at any given moment.“