македонија

Undefined

Чуму (и) интернет?

Tags: 

Малку доцнам, ама сепак да си напишам тоа што си мислев за онаа емисијата од пред една недела. Чуму едноставно не е добра емисија. Добра тема за разговор автоматски не прави добра емисија. Дефинитивно потребни се дополнителни работи, како истражување и сценарио, за да се добие добар ТВ производ (или барем приближно добар на хрватската Латиница), која Чуму (сака да) ја копира. Сега, во конкретнава емисија две работи ми фатија око: бројните прилози и дискусијата за цените и Оннет vs. МтНет.

Прилозите беа живо срање. Прилог за детска порнографија?!? Зошто немаше прилози во кои и така нешто недобро информираната јавност ќе можеше да дознае за какви се добри и корисни работи може да се користи интернет? Зошто на пример немаше прилог за Википедија? Прилог за веб места каде, на пример, можат да се најдат информации за стипендии за студенти? Зошто не прилог за проектот Гутенберг? Нема истражување, и секој знае дека има порно на интернет.

Сега главната тема. Прашањето зошто Македонија нема поефтин и побрз интернет? Луѓето кои треба да го дадат одговорот на ова прашање не се директорите на МтНет и Оннет. Овие две (а и другите преостанати) се приватни фирми. Нивна единствена цел е си бркаат работа и да си направат профит. Ако за Оннет немало доволна маргина за АДСЛ, немало и тоа е тоа. Приватните фирми играат на пазарот по правилата кои ги поставува државата. Во нашата држава, сега за сега, нема правила кои велат дека цела Македонија треба да има интернет, слично како што цела Македонија треба да има струја.

Значи одговорот на прашањето зошто Македонија има ваков интернет и кога ќе има подобар го имаат само државните органи, и директорот на Оннет беше целосно во право кога рече дека решението треба да се бара во Владата.

Мора да признаам дека и не ја гледав целата емисија, особено од почетокот, кога Чомовски рече „голема мега афера“ (каква е таа ем голема ем мега?!?) или така нешто, па можеби и сум пропуштил некој добар дел. Но, ја гледав онаа претходната кога Макрадули беше во студиото. И и таа беше прилично глупава емисија. Се повеќе сум загрижен дека Националната стратегија нема да биде ништо повеќе од smoke screen.

Сеуште не ми е јасно како до 2007 (до тогаш трае стратегијата) ќе се направат толку многу промени во нашето тромо и бавно општество, за тоа да стане „информатичко“. Впрочем стратегијата не го третира ова прашање. Дури тука гледам и проблем со зборот „информатичко“ кој на некој начин треба да е превод на "information". Information Society е општество базирано на информации, а не сум баш сигурен дека фразата „информатичко општество“ го има тоа значење во себе. Можеби ќе треба да ја сфатиме така пошироко.

Било како било, се сомневам дека една стратегија, еден Закон и една агенција за информатичко општество ќе донесат некакви посебно возбудливи резултати. Имаме и Закони и агенции за конкуренција и приватизација, па тоа до сега не ни донесе особено добар пазар и конкуренција во нашите обиди да станеме капиталистичка пазарно ориентирана земја.

Затоа и мислам дека стратегија може да биде само еден smoke screen, за голем број на компании од нашиот ИТ сектор, кои не можат нешто особено успешно да работат на странските пазари (а нашиот и го нема) и кои веројатно имаат соодветни контакти во државните служби, да добијат пар тендери за проекти кои се предвидени во стратегијата, со што би се направил трансфер на пари и во тој сектор, и и тие би заработиле нешто од буџетот како и нивните колеги од светот на фатливите предмети.

Затоа и толку многу се изнасмеав кога постариот господин, гостин во Чуму, професор на ЕТФ чие име го заборавив, како одговор на нечиј коментар дека во ЕУ се повеќе се користи Линукс во јавната администрација, рече дека исто така за базите Оракл е стандард. А само неколку минути пред тоа, дискусијата откри дека истиот е сопственик на фирма која е застапник (или нешто слично) на Оракл.

Догледање македонска софтверска индустријо?

Tags: 

Помина прилично време од појавувањето на писмото на намери кое го потпишаа Владата на Република Македонија и Мајкрософт. Во случај да сте заборавиле што се вели во писмото, еве ја точката А.

A. Стимулирање на развојот на модерната ИТ индустрија во Република Македонија со цел Република Македонија да стане европска средина во која се користи и се развива солиден софтвер.

Зошто ми текна да пишувам за ова? Бидејќи вчера (17.05.2005), на голема реклама во весник видов дека некој извесен {Македонски софтверски тим}, под покровителство на Мајкрософт Македонија, на OSL (Open Subscription License) клиентите им подарува некакви Македонски бизнис алатки. И, што е поважно (и има врска со точката А), две од софтверските решенија се изработени од македонски ИТ компании - според информациите во денешните весници. Така, на прв поглед, личи дека можеби имаме некакво стимулирање на развој (макар и тоа било развој на неслободен софтвер), нели? Сепак, првиот поглед може да лаже.

Овие алатки вклучувааат апликации за издавање патни налози, водење на благајна, набавки, евиденција на годишни одмори, отсуства. Значи, ако сте фирма и сте го лиценцирале Мајкрософтовиот софтер за време на онаа акцијата кога требаше да се внимава да биде легално, сега добивате сноп на апликации кои инаку ќе требаше да ги купите. Ако сте пак фирма која живеела од продавањето на вакви апликации од сопствено производство на македонски клиенти, ова значи дека најверојатно ќе останете без работа.

Секако, овде има дополнителни трикчиња кои со голема веројатност би предизвикале таков расплет. Во првите две години користењето на овие алатки е бесплатно (повторно според информациите во дневниот печат). Значи дури некаде мај 2007 фирмите ќе треба да платат лиценци за овие софтверски алатки, а дотогаш ќе можат да ги користат гратис. Познавајќи ја бизнис практиката на Мајкрософт, би се обложил (во една лиценца за Лонгхорн :)) дека до 2007 ниедна македонска фирма нема да произведува вакви или слични сопствени софтверски
решенија кои ќе може да им ги продава на други македонски фирми кои имаат некакви софтверски потреби. Тука некаде би завршила приказната за стимулирањето.

Конечно, уште една мисла ми паѓа на памет. Ваквото (или слично на ова) однесување на Мајкрософт во некои други земји (ЕУ), е надвор од законот. Ви текнува на онаа казна од 613 милиони долари што Мајкрософт треба да ја плати заради тоа што во ЕУ сака да ја искористи моќта што ја има на пазарот на оперативни системи за да ја задуши конкуренцијата на пазарот на апликации за мултимедија? Може ли оваа наша ситуација да се протолкува на сличен начин?

Windows Media Player-от е бесплатен, го добивата кога купувате лиценца за оперативниот систем Windows. Македонските бизнис алатки се бесплатни (сега за сега во првите две години), ги добивате ако (и најверојатно кога во иднина ќе купите или обновите) сте купиле лиценца за оперативниот систем Windows.

Тоа е тоа.

0 денари интернет

Tags: 

Епа, тоа е тоа. Денес, сега, го вадам модемот од компјутер и dial-up авантурите завршуваат. 1000 - 1500 денари месечно за помалку до 56к интернет едноставно не е одржливо решение. Пошта ќе читам ретко ако негде начекам интернет, па ако има нешто важно најверојатно ќе го пропуштам.

П.С. Известете ме кога Фарјфокс 1.1 ќе стигне во string freeze фаза. :)

Велес: Јавна дебата за Националната стратегија за информатичко општество

Tags: 

„Добро бе луѓе, што зборувате за вакви или онакви високи технологии. Доста со тие сложени зборови. Дајте телефони барем да имаме. Во моето село луѓето обичен телефон немаат. Плаќаат по 500 денари, а не ни разговараат.“

Вака отприлика изгледаше еден од коментарите кои присутните ги дадоа после презентацијата на Националната стратегија за информатичко општество, одржана денес во Велес.

Каде е македонскиот Windows XP?

Tags: 

Точка 2 од активностите кои Microsoft се обврзува да ги превземе со потпишаниот договор вели:

2. Ќе започне со развој на верзии на Windows XP и Office XP локализирани на македонски јазик, веднаш по потпишувањето на овој договор. Windows XP ќе биде локализиран до 01.07.2004, а Office XP до крајот на календарската 2004 година. Microsoft ќе обезбеди Macedonian Language Interface Packs за сите нови верзии на наведените производи во текот на времетрањето на овој Договор.

Епа, денеска е 12 јули. Точно 12 дена после 01.07 кога требаше да се појави локализираниот Windows XP, а него го нема. Нема воопшто никакви новости за тоа до каде е преводот. А медиумите и Владата се преокупирани со децентрализацијата.

Каде е македонскиот Windows XP?

Pages