За Мартин Нешковски

Tags: 

Дополнето 3: По добиените коментари го дополнив писмото. Сѐ уште не сум пратил.

Дополнето 2: Јас ќе го испратам писмото денес. Подоцна ќе објавам и поштенски картончиња за доказ. Направете го истото, не ми пишувајте коментари со поддршка.

До сега често пати писмено сум се обраќал до државните институции. Меѓу највидните вакви се писмата што во име на Слободен софтвер Македонија ги пишував кога Владата потпишуваше договор со Microsoft и подоцна кога софтверот за пресметка на плати стана задолжителен, а тој работи само на MS Windows.

(Во случај да се појават тролови, во времето на овие писма до државата луѓе блиски / симпатизаери на тогаш владеачката СДСМ ме етикетираа како вмровец. Сега пак, кога во соработка со МИО ја правевме Националната политика за слободен софтвер, приказната беше обратна).

Скоро пишував и до УКИМ за нивната скандалозна пракса на продавање на студенските испитни пријави и други обрасци.

Денес сакам да пишувам до парламентарните партии што треба наскоро да седнат во законодавниот дом.

Сакам од нив да побарам поголем надзор над полицијата од страна на Собранието на Републиката, распуштање на „Алфи“, „Тигри“ и некои други промени во Законот за внатрешни работи / полиција.


Слика: @kenzoawa

Но, ова не сакам да го направам сам. Не ми е страв - за тоа барем сведочи мојот минат труд. Сепак мислам дека ова ќе успее ако сите ние гласачите граѓани им пишеме на граѓаните кои ги испраќаме да нѐ претставуваат во собранието.

Сѐ уште не знам како би го организирал ова. Но, писмото што сакам да го пратиме е во продолжение. Амандмани, од тие што се поупатени, секако се добредојдени.

----------------------
ДО
Име на политичка партија
Адреса
- за претседателот на партијата -
- за идните пратеници во Собранието на Републиката -

Почитувани сограѓани,

Тешко ми е што морам да Ви пишувам само неколку дена по најмирните избори некогаш одржани во слободна и демократска Македонија, но цената на слободата е вечна будност.

Како што веројатно веќе знаете, рано наутро на 6-ти јуни на плоштадот Македонија во Скопје почина млад човек откако бил претепан од лице за кое Министерството за внатрешни работи објави дека е работник на полицијата.

Ова не е прв ваков настан, но се надевам дека ќе биде последен. Слабата контрола над полицијата води до многу проблеми. Се чини дека препораките на МВР за однесувањето на полицијата важеа само до завршувањето на изборите на 5-ти јуни 2011 година.

Затоа од вас како мои претставници во законодавниот дом на Републиката, барам да го промените законот што го регулира работењето на полицијата и тоа да биде прва точка на дневниот ред по свечената седница во парламентот, за која се надевам дека ќе биде и комеморативна.

Моите барања до вас за измените на законите се како следи:

1. Распуштање на специјалните единици на полицијата како што се „Алфи“, „Тигри“ и други.

2. Задолжително присуство на униформиран полициски работник при секој контакт на полицијата со граѓаните.

3. Избор на министер и заменик министер на МВР со консезус помеѓу сите политички партии.

4. Задолжително доделување на општествено корисна работа на сите полициски работници како дел од секојдненвите работни обврски. Задолжителна обука за контрола на гнев за сите полициски работници.

5. Зголемена контрола над Министерството за внатрешни работи од страна на Собранието на Републиката за која ќе можеме да сведочиме преку месечни извештаи или слично.

6. Зголемени казни во Кривичниот законик за делата што работници во МВР ќе ги сторат без разлика дали се или не се во служба / на работа.

7. Намалување на буџетот на МВР за секое кривично дело што ќе ги изврши негов работник.

8. Замена на Секторот за внатрешна контрола со независно тело.

9. Контрола при вработувањето на нови кадри во МВР од страна на независни граѓански комисии, составени од волонтери, кои ќе имаат контролна функција за проверка на криминалното минато на апликантите.

10. Јавно достапни на интернет работни истории (CV-ја) со сите информации за дисциплиски казни, психолошки профили и слично на сите работници во МВР.

11. Доколку тоа не го сторат сами, актуелните функционери во МВР кои што се одговорни за случувањата во полицијата поврзани со овој немил настан во кој елитна единица за контратероризам се користела за обезбедување на митинг, да ги разрешите и отпуштите од работа.

Се надевам дека ќе посветите нужно потребно време на овие мои барања. Се надевам исто така дека ќе ги сфатите сериозно.

Вашата работа и обврска во Собранието на Републиката е да ја осигурате слободата во Републиката.

Со тага,
Име и презиме
Адреса
----------------------

П.С. Знам дека денес имаше некои извици на протестот кои прават лоша слика: педери, цигани и слично. Фокусирајте се луѓе.

Цената на слободата е вечна будност.

Дополнето: Адресите на политичките партии во идниот парламент

ВМРО - ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА ЗА МАКЕДОНСКО НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО
ул. „Македонија“ бр. 17а, 1000 Скопје, Република Македонија

Демократска унија за интеграција
ул. „Панче Неделковски“ бр.47, 1000 Скопје, Република Македонија

Социјалдемократски Сојуз на Mакедонија
ул. "Бихаќка" бр. 8, 1000 Скопје, Република Македонија

Демократска партија на Албанците
Плоштад Илирија 15/1, 1200 Тетово, Република Македонија

Национална демократска преродба
ул. „Битпазарска“ бр. 60, 1000 Скопје, Република Македонија

43 Comments

Драг пријателе не си го троши

Драг пријателе не си го троши твоето време на вакви работи. Ова може да успее само во нормални држави. Кај нас твоево писмо и да стигне до некоја од секретарките на македонскиве Фаци, само ке се изнасмеат. Ова е тек почеток на бруталноста од полицијата. Денес секој неписмен маж со повеќе од 100 килограми и помалку од 2 грама мозок е полицаец. Неможеш на таков човек да му објасниш дека тоа што носи униформа не го прави господ и не му дава право да мафта со пиштол по кафани, да поминува на црвено со сопствената кола која не е регистрирана од кога станал полицаец, за време на работното време да дреме под сенка со клима во лето и греење во зима трошејќи државен бензин и ред други работи. Секоја чест на исклучоците кој и онака се многу малку. Поздрав

„Драг пријателе не си го

„Драг пријателе не си го троши твоето време на вакви работи.“
Новица го има безброј пати цитирано Ганди али еве уште еднаш:

„You may think your actions are meaningless and that they won’t help, that is no excuse, you must still act.“ - Mohandas Gandhi

Прво мислам дека барањето под

Прво мислам дека барањето под број 7 треба да се избрише, затоа што треба да се казнуваат поединци кои го кршат законот, а не казнување на сите преку кратење на буџетот на МВР. Може како прво барање да се наведе, првата седница по конституирањето на Собранието како единствена едиснтевна точка на дневниот ред да е овој случај и расправа за полициската бруталност. И на крајот на писмото можеби и треба да се биде малку пооштар, намсето да бараме дека ќе посветат доволно време, да се нагласи дека тоа е нивна ОБВРСКА.

Ако ми текне уште нешто ќе пишам.

Apsolutno te poddrzuvam!

Apsolutno te poddrzuvam!

Барање #10: Ефикасен систем

Барање #10: Ефикасен систем за заштита на сведоци кој ќе му гарантира безбедност на секој што ќе се пријави како сведок

навистина е жално Што еден

навистина е жално Што еден малд живот згасна, но каква врска има тоа со ВМРО? дали еден претставник на алфите е и претставник на целата ВМРО? А дали постои шанса баш тој алфа да биде член на сдсм?и што тогаш??? сдсм го уби???

Како што јас прочитав погоре

Како што јас прочитав погоре не се обвинува никоја партија, барањето е предложено да се прати до сите партии и до парламентот, а кривицата и реформите се за Министерство за Внатрешни работи без разлика дали министер е од ВМРО,СДСМ,ДУИ,ДПА,ЛДП или како и да е ...

Najzalno od se sto odma nekoi

Najzalno od se sto odma nekoi politicki partii pobrzaa da go iskrituvaat VMRO-DPMNE koe uste neoformilo vlada. Pa duri i iminjata na zrtvata se mnozea, liferuvaa. Alfite bea formirani od samata SDSM, ako veke sakame ovoj slucaj da go ispolitizirame. Alfite netreba da se raspustat zosto nekoj mora da se bori protiv vistinskiot kriminal, oni samo treba redovno da se kontroliraat, obucuvaat ne samo fizicki. Eden covek ne gi cini Alfite. Prasajte se koj ke se bori vo Skopje so najteskite kriminalci? Obicnite policajci koi edvaj 100 m na den pominuvaat?

Имам неколку забелешки за

Имам неколку забелешки за вашиот коментар.

Како прво: ВМРО уште не оформила влада? А кој до сега беше на власт? Начмиш?

Второ: СДСМ ги оформила? Океј. И? Дошле ВРМО после тоа и со години не ја поправиле таа грешка? Ако некој убие некого и ти го скриеш тоа, стануваш соучесник. Имале време да го поправат тоа или со распуштање на Алфите и Тигрите, или со тоа што законски би се заклучила нивната употреба, обврски, слобода. Во законот не се формирани како што треба така што моментално тие се само банда без правила. Смртоносна банда.

Трето: Се согласувам дека самиот Тигар може да бил припадник на било која партија. Тоа не ја прави таа партија виновна. Една партија не може да ја контролира секој индивидуа. Нема таков авторитет врз своите членови. Но. Има ‘но‘. Партијата е виновна за било што организирано во нејзините редови. Заедничка затскривање? Или организирани акции? Било што. Но тука доаѓа уште едно ‘Но‘. Причината зошто ВМРО треба да ги сноси последиците не е (само) затоа што во тие редови нешто се случува. Луѓето забораваат дека кога добиваш власт веќе не си ‘само една партија која се вика така-и-така‘. Мислам дека доволно филмови и стрипови имаме сите видено за да запамтиме една мала мудрост: Со голема моќ доаѓаат и големи обврски. Зошто во војна генералот е одговорен за злодела на неговите војници? Хиерархија. Мора да ја имаш во една комплицирана структура, каква што е владата. Не е одговорен само Тигарот. Туку и сите надредени. Особено ако било тоа за време на работни саати или со оружје што го поседува преку неговата позиција. А ако не било, тогаш хиерархијата мора да плати за затскривањето. А и да не забораваме, ова не е единствен случај. Ова не е прв пат.

И на крај краишта: Ова не е единствен проблем. Целата држава ни станува едно место каде што наместо да не штитат единките од МВР, не плашат. Нас невините. Што не сме направиле ништо. Со најтешките криминалци? Знаеш кој се бори? Личноста која го започнала ова писмо. И сите такви луѓе. Затоа што најголемите криминалци не крадат, лажат, ни ја уништуваат земјата, а веќе некое време и не убиваат од позиција каде што би требале да не служат.

Би предложил писмото да не се

Би предложил писмото да не се праќа само до партиите туку да се прати и до сите медиуми, релевантни невладини организации и странски мисии во Македонија ( Амбасадорот на ЕУ во Македонија - Соренсен, може некои амбасади и слично). Исто така некои барања да се структуираат повеќе, да се поконкретни и разјаснети ( барање 2, 7, 8 и 9 ).

Како и да е ми се допаѓа предлогот и барањата и подржувам испраќање на нив

Za zal, sorensen e pred

Za zal, sorensen e pred zaminuvanje. koj zne koga ke postavat nov ambasador na EU, iako toa i ne e tolku bitno! Smetam deka e povazno da ja privleceme SETSKATA javnost za nasiot problem (sekako, niz svetot postojat i pogolemi i postrasni problemi), no jasno ni' e deka nad nasite "moknici" postojat drugi koi mozat da im udrat zauska, i toa od daleku ...

Потпис

Потпис

Baranje 11. Kontrola pri

Baranje 11. Kontrola pri vrabotuvanje na novi kadri vo MVR od strana na nezavisni gragjanski komisii, sostaveni od volonteri, koi ke imaat kontrolna funkcija za proverka na kriminalnoto minato na aplikantite

Драг пријателе не си го троши

Драг пријателе не си го троши твоето време на вакви работи. Ова може да успее само во нормални држави. Кај нас твоево писмо и да стигне до некоја од секретарките на македонскиве Фаци, само ке се изнасмеат.

Мораме да ги смениме овие ставови под итно бидејќи се максимално отровни. Крајно време е да престанеме со дефетизам, молчење, "нетрошење време", плашење/заплашување и сите други форми на изговор за неактивност.

With that out of the way, имам два малку по специфични, не-екстремни предлози:

  • Воведување психијатарска евалуација за секој ново-вработен полицаец, доколку не постоело до сега. Нетреба да е којзнае што, ама можеби би помогнало некое најосновно филтрирање на непожелниот елемент.
  • Доколку останат специјални единици, нивната тренинг програмата исто така би требало да вклучува контрола на гнев. Ова не би му наштетило никого, а би помогнало на сите: и на нас, и на специјалците.

GI MOLAM SITE MOJ PRIJATELI

GI MOLAM SITE MOJ PRIJATELI NA FB ,PODRZUVACI NA VMRO DPMNE ,DA ME SAMOIZBRISAT OD PRIJATEL ZARADI TOA STO TIE NE KAZAJA NITI EDEN KRITICKI ZBOR ZA UBISTVOTO NA M.N CLEN NA VMRO DPMNE I TOJ I CELATA NEGOVA FAMILIJA.

Не го праќај писмото уште

Не го праќај писмото уште луѓе пишуваат коментари со забелешки и предлози, нема поента да го испратиш одма. Ако бараш помош од луѓето остај ги ден два да помогнат.

Без навреда но, сите точки

Без навреда но, сите точки освен 5 и 6 се целосно надвор од реалноста. Првите 4 точки се особено несериозни. За жал, како и секогаш, ги оцрнивте сите полицајци и специјалци. Сфатете дека ваков трагичен случај е можно да се случи без оглед на се, а институциите треба да се погрижат одговорниот да скапе во затвор. Се друго е млатење празна слама.

Mislam deka imash opfateno se

Mislam deka imash opfateno se vo pismoto, a i tockata 7 ti e ok, bidejki pogolema e kaznata koja ke gi opfati site, a ne eden, oti togash toj eden, negovite ke go kaznat.

Ако ти е поентата да направиш

Ако ти е поентата да направиш нешто, туак се ставам и јас, бидејќи коментирам, дали не би било подобро да се исфилтрира оваа листа и да стане "принцип на делување", во смисла на неколку реални барања, се согласувам со претходниот коментар дека некои од точките се надвор од реалноста. Еве на пример, според мене:

1. Распуштање на специјалните единици на полицијата како што се „Алфи“, „Тигри“ и други.
Како тоа ќе се изведе? Ке има проблеми со дополнителна бројка на луѓе, слично како кај "Бранителите", кои ќе протестираат, ќе се организираат, ќе формираат политичка партија, а може и други форми. Дополнително, имиња на полицајца за специјални намени, не се за во јавност поради можните закани кон нив како и одмазди, да земеме поширок опсег на работи што ги правеле овие единици од кога се формирани до денес. Имам видено на пример Алфи, не Тигри, како се групирани по 4 ца во коли и обично имаат бекап, значи штом видиш една кола, тука негде веднаш е уште една, тоа се обично кратко потшишани билдерчиња со мали муда, без ум. Значи, како тоа ќе се изведе? Молам да ми одговориш. Ни една држава не си крати од ресурсите. Специјални единици ќе има, сакале или нејќеле, за бројката, можеби треба да се намали на половина.

2. Задолжително присуство на униформиран полициски работник при секој контакт на полицијата со граѓаните.
Ова не ти го разбирам, ајде претпостави конкретен пример каде што има некаква кражба или сомневање за некакво дело, деликт или слично, мислам, не ми е јасен концептов? Ако се сложиме дека сите во Македонија се граѓани, нели.

3. Избор на министер и заменик министер на МВР со консезус помеѓу сите политички партии.
Што решаваш со ова? Еве ок, има консензус, и таа личност што ќе биде со консензус таму, повторно ќе биде некоја личност на чело на МВР, па човече што мислиш ти како размислува ДУИ или СДСМ? Дај потсети се како владееше СДСМ, исклучиво со разузнавачки информации, итн. Тоа е мислам познато, Верушевски случајот, но, ок, да се фокусираме на сегашноста!

4. Задолжително доделување на општествено корисна работа на сите полициски работници како дел од секојдненвите работни обврски. Задолжителна обука за контрола на гнев за сите полициски работници.
Ова второто тука да!, а за првото, не знам еве дај пример, како планираш тоа да го направиш со закон, со декрет, чоече ти си разговарал ли у живот со полицаец?!, дали всушност познаваш полицаец? Човече тоа е друг свет, како поповите, ама анти.. у филм на конструирање, мистифијкации, сленг, поврзување-релации и врзани се како у тимови, не си веруваат ни на себе. Тоа на што јас би работел е намалување на полицијата во Македонија, од за мене познати 20000, на во прва фаза 17000, а потоа 15, за да се дојде до некоја идеална бројка од 12000 полиција.

5. Зголемена контрола над Министерството за внатрешни работи од страна на Собранието на Републиката за која ќе можеме да сведочиме преку месечни извештаи или слично.
Има билтен секој ден, достапен е, за новинари итн. на кој што може да се надогради и месечно известување, до парламент, но тоа нема партија што ќе го направи како обрска, се надевам дека се лажам.

6. Зголемени казни во Кривичниот законик за делата што работници во МВР ќе ги сторат без разлика дали се или не се во служба / на работа.
Тука може..

7. Намалување на буџетот на МВР за секое кривично дело што ќе ги изврши негов работник.
Не се согласувам, не се сите извршители во МВР, таму има и стратези итн. према тоа, ресурсите, за овој тип на министерства би напишал се клучни. Сметам дека оваа точка е тотлно непотребна. Еве ај вака, секоја година се зголемува буџет, имаш инфлација, итн. така што буџетите се флуктуирачка работа.

8. Замена на Секторот за внатрешна контрола со независно тело.
Тоа реално ни една држава не го прави, ќе биде смешно во очи на наптимер Грција, која преку билингот за Космофон, ја има скенирано Македонија, по однос на име презиме и што се не, а да не збориме за другите нивни инфлитрации. Грција е прв наш сосед кој темелно не има скенирано, поради наши грешки, да не се чудип дека и двајцата и јас и ти сме у некоја база таму. Ако го земеш нивното мешање во 2001, тоа е направено со инсајдерски информации, према тоа, ова со независно тело, нема допир во релниот живот. Еве ок, да го направиме, како тоа ќе функционира? Структура на една фирма земи, вработен одговара пред оној што му дава плата, исто е и во МВР. Хипотетички се прави некоја акција која служи на мал број на поединци во МВР, да речеме врхушката на МВР за нивни потреби, и им се потребни теренци кои ќе одработат. Независното тело меѓу друго, треба да има информации за тоа каде се трошени пари и за конкретни акции кои ги прави МВР, ти пишувам тука дека огромен број на акции, во последните 20 години не се нигде запишувани, нема рекорд, да не праиме муабет за прислушкувањата од ВМРО од 98ма, па СДСМ у време на Бранко 94та, да не се лажеме, но ова пто е денес со прислушувањата, тоа е посебна приказна! Одтука независно тело, ок, кој ќе му дава информации на независното тело? Собраниска комисија? Нема логика..
Треба да се вклучува јавноста како овие денови и треба да бара, но лично би барал реални работи! Треба медиумите да бидат будни! И треба да има јавни сведочења кои ќе ја свртат работата, како што тоа се случи со овој настан.

9. Контрола при вработувањето на нови кадри во МВР од страна на независни граѓански комисии, составени од волонтери, кои ќе имаат контролна функција за проверка на криминалното минато на апликантите.
Ова е изводливо, морам да напишам, но прво би се фокусирал на намалување на бројот на вработени во МВР. Имено, познатите Карабиниери, Италија; можеш да станеш дел од тој тим после детални испитувања од психофизички аспект, преку испутувања на досиеата не само на личноста, туку и на неговите родители, па дури читав дека се оди и подалеку. Тука сметам има простор, меѓутоа не смее да се парализира МВР.

10. Јавно достапни на интернет работни истории (CV-ја) со сите информации за дисциплиски казни, психолошки профили и слично на сите работници во МВР.
Биди реален, прво имаш проблем со заштита на лични податоци, исто така, информации за здравје било чиво се исто така тајна работа, и тука мора да се добие одобрение од единката за да тие информации бидат јавни, така што ова паѓа во вода, но, за одредено тело, кое сум скептчен дека би можело да биде независно, да има пристап, и да регулира, тука треба да се видат сите можости.

11. Доколку тоа не го сторат сами, актуелните функционери во МВР кои што се одговорни за случувањата во полицијата поврзани со овој немил настан во кој елитна единица за контратероризам се користела за обезбедување на митинг, да ги разрешите и отпуштите од работа.
Немам коментар.

би заклучил да се излезе со листа која иако минимална сепак би направила промена, ако ми ја разбираш поентата, затоа што, протестите и јавноста ако не добијат нешто видливо тогаш нема да има ваква шанса за промена. иако таму според сведочењата телото го носеле повеќе луѓе, а ако и тие учествувале во униството, мора и тие да се изведат на суд. командна одговорност, ќе мора и тоа да се разгледа, затоа што, иако работното време му завршило, тие бидејчи се натерен, немат картички за излегување од работа, а нема случај во ниедна фирма, чоек да не остане на работа по инерција, да заврши нешто, не пола саат, по три четири саати, така што, муабетот, дека не бил на работно време е катастрофа.

поздрав.

ме збрлаве другар од читање и

ме збрлаве другар од читање и анализирање,ама у право си.Ако правиш петиција барем потруди се да биде издржана,оти од стручњаци вакви ја напраивме државава (тракторска).Треба да се побара одговорност и од колегите шо го штителе мајмунот и крај на прикаската

Распуштање на специјалната

Распуштање на специјалната единица Тигри? Нашата единствена полициска антитерористичка единица? Алфите се криминалци исто како што беа Лавовите во кои членуваа криминалци невидени на чело со ГЕНЕРАЛОТ и најголемиот кумановски мафијаш МУЈО. Ова не е изолиран инцидент, нормално е дека ги има неколку, ама да бараш распуштање на цела единица Тигри поради неколку поединци е премногу. Жално е за Мартин, јас тој Тигарот би го ставил на електрична столица, ама не се сите специјалци такви (лично познавам неколку, најпрофесионални луѓе на свет).

Но на нас повеќе ни

Но на нас повеќе ни одговараат разгневени тигри, кој инаку кје застане како сила позади нас кога кје не тепаат на протестите!
Туку јас би сакала да им ги видам лицата на вмровците кога ке дојде денот како и на сите револуции кога интелегенцијата ,која им ја извршува работата на дебилчињата вработени по заслуга за партијата, нема да се појават на работа.Е така се руши малиген фашистички режим како овој нашиот!

прво и основно, политичарите

прво и основно, политичарите на се стручни да решаваат проблеми бидејќи единствена работа име е:

1. да изгласуваат закони
2. усвојуваат буџети
3. објавуваат војни.

од овие три точки нашиве политичари ама баш во ниту една не се нашле! тие тераат нешто сосема четврто. зошто? затоа што во моментов ние сеуште го живееме времето на комунизмот во кое не смееше да се крене глас против власта, односно не смееше да се каже различно мислење од владеењето на власта макар тоа и да вроди позитивен резултат. тоj што би зборувал така за нив претставува непријател!? македонија сеуште живее во тоа време и речиси ништо не е сменето и тоа веќе 20 години! денес ние мораме да се браниме од секоја владеачка партија, без разлика дали станува збор за СДСМ, ВМРО или некоја трета. и тие трети што би дошле на власт нема да се однесуваат поразлично од овие сега од една едноставна причина - не се стручни за решавање на проблемите на народот, напротив - тие само продуцираат проблеми!

предлозите погоре напишани се добри само јас воопшто и се сомневам дека некој од власта тоа ќе сака да го спроведе (не е во нивна корист, туку е наменето за народот!). а кога е така дури и би додал уште една точка под реден број 12.

12. Психолошки тестови на политичарите на секои 6 месеци заедно со чуварите на редот!

а тигарот што го уби младото момче не знам која македонија ја бранеше таа вечер и од кој непријател? ама во едно сум сигурен, тоа не е мојата македонија! срамно е што се случи потоа. а за болката да не зборувам. таа е најголема за самото семејство на мартин и за сите нас граѓани на оваа „држава“ водена од канџите на нашите политичари.

mnogu me interesira sto e po

mnogu me interesira sto e po profesija Novica i dali voopsto ima procitano nekoja drzavno-pravna teorija???

Почитуван анонимен

Почитуван анонимен кориснику,

Чекајки го ”вистинскиот” политиколог или експерт на државно правна теорија ние не видовме НИКАДЕ НИКАКОВ ПРЕДЛОГ или макар сличен контекст кој соодветно ке артикулира нешто кон нашите представници во парламентот (за што сум и малку разочаран особено од горспоменатите професионални профили и нивната молчаливост)...

...но ако вие, Почитуван анонимен кориснику, познавате таков... како граѓани би ценеле ако му го доставите писмото на анализа, редакција и критичка едиција а потоа ние сите со големо задоволство би го земале в предвид. За ваша информација ова писмо е превод-верзија на слично испратено од парламентарец во Обединетото Кралство до парламентот и до Комисионерот за полицијска контрола по повод случај на мнгу по минорна полицијска бруталност во 2008мата.

Инаку далеку повеќе би помогнало ако се потпишете и ако наместо безмалку цинично прашање дадете конструктивен придонес кон оваа добронамерна граѓанска иницијатива (инаку јасно дистанцирана од политички партии или НВОа). Во спротивно вашето прашање и тон не би можело никако поинаку да се разбере освен како цинизам или политизиран контраудар.

Да бидеме малку по воспитани и да се почитуваме без разлика на спротивставеноста.

Срдечно НК

че си останам и јас анонимен

че си останам и јас анонимен ако не е проблем. ;)
но, сепак човекот се заинтересирал дали новица има правно познавање или не? мое мислење е дека нема ништо лошо во тоа прашање, но ќе го оспорам начинот на кој тоа го прави. сепак, да не испадне како што се однесува владеачката партија па никој да не смее никого да критикува, затоа молам авторот да се покаже како вистински воин во борбата против насилството со тоа што без пригивор ќе му даде коректен одговор.

а тој што го поставил прашањето за во иднина може да се размислува барем како прашува. нека биде тоа на пофин начин. ако власта е груба, не значи дека и ние народот треба да сме груби еден кон друг, нели!

пс-разликата помеѓу политиколог и политичар е иста како криминалец и криминолог. а кај нас никој не ги исапи ниту политиколозите ниту пак криминолозите. :(

jas sum pogore anonimniot

jas sum pogore anonimniot korisnik koj sto go postavi prasanjeto za profesijata na novica.
Inaku jas sum diplomiran pravnik, naskoro magistar po pravo i malda devojka koja ne e politicki opredelena i ne e politicki isfrustrirana i koja samo postavi edno prosto prasanje, potocno dve prasanja a po vasite odgovori samo dobiv vpecatok deka ako ova prasanje vi go postavev vo lice bi me fatile v gusa i bi me zadavile. se prasuvam kade go vidovte mojot cinizam i go slusnavte mojot ton?
ako sakate da dobiete neciva podrshka i konstruktiven pridones kako sto bi rekol nikola, covekot od koj sto ja barate poddrskata i pridonesot ima pravo da prasa kogo poddrzuva, koja e profesijata, kakvo e negovoto poznavanje vo vrska so slucajot, dali ima nekakvo iskustvo so ovie raboti?
ako ova pismo e prevod verzija na pismo isprateno do obedinetoto kralstvo treba i da go znaes drzavnoto ureduvanje na obedinetoto kralstvo koe patem ima parlamentarno ureduvanje koe e sosema razlicno od drzavnoto ureduvanje na republika makedonija, sto znaci ako nesto moze da se primeni vo obedinetoto kralstvo toa ne znaci deka moze da se primeni i vo republika makedonija. za kraj ke pobaram od nikola k. da ni kaze dali baranjata vo pismoto koe sto bilo isprateno vo obedinetoto kralstvo bile realizirani?
Srdecno i od mene

е ова е нешто друго. сега

е ова е нешто друго. сега останува топката кај новица да одговори на прашањето.

пс-а јас сум погоре анонимниот кој ве искритикува и двајцата.

Ајде да не биде многу молк на

Ајде да не биде многу молк на блогов од моја страна иако велам дека не се вклучувам во дебати со коментари. Тешко ми е да замислам како мојата професија има било каква врска со содржината на текстот и барањата во него, но еве: јас сум економист, наскоро м-р по меѓународни односи и разрешување конфликти и често она што на англиски се вика para-legal, а тук и таму имам прочитано неколку теории.

Целата биографија ми е достапна тука: http://novica.softver.org.mk/jas

Мојата професија нема никакво значење бидејќи едностанво не треба да бидам некој и нешто за да барам нешто до мојот пратеник. Сита гласачи (фала богу) не се правници.

Јас ги пратив писмата и ги направив достапни за сите што можеби би сакале да го сторат истото. Не барав некој мене да ме поддржува, туку посакував луѓето да станат поактивни за своја сметка.

Но, анонимна правничке, ако имаш подобри идеи / предлози, подиумот е слободен, јас одма ќе ги реобјавам на блогов и ќе направам сѐ што е во моја можност да се прмовираат. Или повели на собранието на протестите во 18 часот секој ден да ги кажеш или да се најдеме и да ги споделиш или како и да е... но да не остане само ова на интернетско солење памет.

>>jas sum pogore anonimniot

>>jas sum pogore anonimniot korisnik koj sto go postavi prasanjeto za profesijata na novica.
Inaku jas sum diplomiran pravnik, naskoro magistar po pravo i malda devojka koja ne e politicki opredelena i ne e politicki isfrustrirana i koja samo postavi edno prosto prasanje,

Благодарам на информациите кои конечно го опишуваат вашиот профил. Значи сметате дека сте квалификувана и сосем политички независна да направите уште подобра верзија на писмото ОДЛИЧНО… значи сакате да помогнете ПРЕКРАСНО, повелете… сработете една верзија и јас ке ја објавам на моите страници и ке ја испратам како горенаведеното писмо.

>>potocno dve prasanja a po vasite odgovori samo dobiv vpecatok deka ako ova prasanje vi go postavev vo lice bi me fatile v gusa i bi me zadavile. se prasuvam kade go vidovte mojot cinizam i go slusnavte mojot ton?

?... немам коментар за оваа мала параноичка, но жалам ако сте се уплашиле. Очигледно не сте учествувале во онлајн дебати порано… сепак не грижете се јас не сум човекот од таа визија. Вие сте на вистинското место да се ослободите од тие духови и да кажете конечно што мислте… па некогаш и да се потпишете макар со псевдоним тогаш вашиот тон и поддршка ке бидат конструктивни :-)

>>ako sakate da dobiete neciva podrshka i konstruktiven pridones kako sto bi rekol nikola, covekot od koj sto ja barate poddrskata i pridonesot ima pravo da prasa kogo poddrzuva, koja e profesijata, kakvo e negovoto poznavanje vo vrska so slucajot, dali ima nekakvo iskustvo so ovie raboti?

Се разбира дека имате право да правате што сакате … но кој прашува?
непотпишан, со три прашалници ??? Анонимен Корисник, млад дипломран правник пред магистратура е секој втор во Владата и во Опозицијата на РМ.

?...искуството на Новица е евидентно од неговиот блог… јас не го познавам лично
туку ми се допаѓа неговата идеја, посветеност и моќ на реализација. А не ми јасен ефектот или потребата да се знае неговата професија? Повелете читајте http://novica.softver.org.mk/jas тоа е објавено и стои како референца секако и одамна... a За мене тука http://www.last.fm/music/Nikola+Kodjabashia/+wiki

А писмото (какво-такво) кое се се испрати до сите собранијски и други политички представници не е листа на уставни амандмани ТУКУ ДЕМОКРАТСКО БАРАЊЕ НА ПОТПИШАНИ ГРАЃАНИ ИСТОМИСЛЕНИЦИ КОИ СЕ ЗГРОЗЕНИ ОД ОВАА ТРАГЕДИЈА И ОД НАЧИНОТ НА КОЈ НАШАТА ИЗВРШНА ВЛАСТ ЈА ПРЕТВОРА ВО ТРАВЕСТИЈА.
Да тоа е утопистичко барање, НО АКО Е МОЖНО ДА СЕ УБИЕ ЕДЕН МЛАДИЧ И ТОА ДА СЕ КРИЕ ИЛИ ДА СЕ ЗЛОУПОТРЕБУВА ВО КАКВИ НЕ ЦЕЛИ тогаш за мене е повеќе од прифатливо дури очајнички потребно. Така што поддршка ви е потребна вам млада дамо бидејки секој млад човек од Македонија можеше да биде Мартин… а мене ми е потрбна само вашата подобра дебатна култура.

>>ako ova pismo e prevod verzija na pismo isprateno do obedinetoto kralstvo treba i da go znaes drzavnoto ureduvanje na obedinetoto kralstvo koe patem ima parlamentarno ureduvanje koe e sosema razlicno od drzavnoto ureduvanje na republika makedonija, sto znaci ako nesto moze da se primeni vo obedinetoto kralstvo toa ne znaci deka moze da se primeni i vo republika makedonija. za kraj ke pobaram od nikola k. da ni kaze dali baranjata vo pismoto koe sto bilo isprateno vo obedinetoto kralstvo bile realizirani?

Се разбита дека млада еднодомна демократска уставна република, итн и Westminster system, парламентарна дводомна монархија, итн се две разлиќни система благодарам но повторам ова НЕ е јакобински манифест за нов државен поредок со барање за гилотина туку граѓанско барање.

Писмата со слична содржина од 2008мата и 2010-11тата по повод студентските демонстрации во Обединетото Кралство резултираа со судска одлука затвор за неколку полицијски сужбеници како и со политичка одговорност на неколку хиерархијски службеници како и на самиот комисионер. Да барашата беа реализирани. Слични верзии на ова писмо можете да најдете на следниве странице.
Следниот пат

http://www.allwomencount.net/EWC%20WwDisabilities/protest_letter_to_high...
http://defendtherighttoprotest.org/about-us/
http://www.socialequality.org.uk/content/police-brutally-attack-proteste...

Понатому прегледајте и други извори пред да судите, како во http://novica.softver.org.mk/node/626

ЗНАЧИ!
Како такво писмото не е уставен амандман затоа не разбирам што е правно или морално спорно во иницијативата или дури и во содржината па макар тоа било и утопистички манифест. Понатаму ова писмо е платформа за дебата а не дефинитивен документ. Тоа значи дека И ВИЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА ГО ПРЕРАБОТИТЕ СООДВЕТНО и да го испратите до вашите представници во собранието. Ако вашата верзија е посоодветна од првичната тогаш нема ништо спорно во општо прифаќање и споделување со сите нас. Ако имате име :-)

Срдечно НК

>>jas sum pogore anonimniot

>>jas sum pogore anonimniot korisnik koj sto go postavi prasanjeto za profesijata na novica.
Inaku jas sum diplomiran pravnik, naskoro magistar po pravo i malda devojka koja ne e politicki opredelena i ne e politicki isfrustrirana i koja samo postavi edno prosto prasanje,

Благодарам на информациите кои конечно го опишуваат вашиот профил. Значи сметате дека сте квалификувана и сосем политички независна да направите уште подобра верзија на писмото ОДЛИЧНО… значи сакате да помогнете ПРЕКРАСНО, повелете… сработете една верзија и јас ке ја објавам на моите страници и ке ја испратам како горенаведеното писмо.

>>potocno dve prasanja a po vasite odgovori samo dobiv vpecatok deka ako ova prasanje vi go postavev vo lice bi me fatile v gusa i bi me zadavile. se prasuvam kade go vidovte mojot cinizam i go slusnavte mojot ton?

?... немам коментар за оваа мала параноичка, но жалам ако сте се уплашиле. Очигледно не сте учествувале во онлајн дебати порано… сепак не грижете се јас не сум човекот од таа визија. Вие сте на вистинското место да се ослободите од тие духови и да кажете конечно што мислте… па некогаш и да се потпишете макар со псевдоним тогаш вашиот тон и поддршка ке бидат конструктивни :-)

>>ako sakate da dobiete neciva podrshka i konstruktiven pridones kako sto bi rekol nikola, covekot od koj sto ja barate poddrskata i pridonesot ima pravo da prasa kogo poddrzuva, koja e profesijata, kakvo e negovoto poznavanje vo vrska so slucajot, dali ima nekakvo iskustvo so ovie raboti?

Се разбира дека имате право да правате што сакате … но кој прашува?
непотпишан, со три прашалници ??? Анонимен Корисник, млад дипломран правник пред магистратура е секој втор во Владата и во Опозицијата на РМ.

?...искуството на Новица е евидентно од неговиот блог… јас не го познавам лично
туку ми се допаѓа неговата идеја, посветеност и моќ на реализација. А не ми јасен ефектот или потребата да се знае неговата професија? Повелете читајте http://novica.softver.org.mk/jas тоа е објавено и стои како референца секако и одамна... a За мене тука http://www.last.fm/music/Nikola+Kodjabashia/+wiki

А писмото (какво-такво) кое се се испрати до сите собранијски и други политички представници не е листа на уставни амандмани ТУКУ ДЕМОКРАТСКО БАРАЊЕ НА ПОТПИШАНИ ГРАЃАНИ ИСТОМИСЛЕНИЦИ КОИ СЕ ЗГРОЗЕНИ ОД ОВАА ТРАГЕДИЈА И ОД НАЧИНОТ НА КОЈ НАШАТА ИЗВРШНА ВЛАСТ ЈА ПРЕТВОРА ВО ТРАВЕСТИЈА.
Да тоа е утопистичко барање, НО АКО Е МОЖНО ДА СЕ УБИЕ ЕДЕН МЛАДИЧ И ТОА ДА СЕ КРИЕ ИЛИ ДА СЕ ЗЛОУПОТРЕБУВА ВО КАКВИ НЕ ЦЕЛИ тогаш за мене е повеќе од прифатливо дури очајнички потребно. Така што поддршка ви е потребна вам млада дамо бидејки секој млад човек од Македонија можеше да биде Мартин… а мене ми е потрбна само вашата подобра дебатна култура.

>>ako ova pismo e prevod verzija na pismo isprateno do obedinetoto kralstvo treba i da go znaes drzavnoto ureduvanje na obedinetoto kralstvo koe patem ima parlamentarno ureduvanje koe e sosema razlicno od drzavnoto ureduvanje na republika makedonija, sto znaci ako nesto moze da se primeni vo obedinetoto kralstvo toa ne znaci deka moze da se primeni i vo republika makedonija. za kraj ke pobaram od nikola k. da ni kaze dali baranjata vo pismoto koe sto bilo isprateno vo obedinetoto kralstvo bile realizirani?

Се разбита дека млада еднодомна демократска уставна република, итн и Westminster system, парламентарна дводомна монархија, итн се две разлиќни система благодарам но повторам ова НЕ е јакобински манифест за нов државен поредок со барање за гилотина туку граѓанско барање.

Писмата со слична содржина од 2008мата и 2010-11тата по повод студентските демонстрации во Обединетото Кралство резултираа со судска одлука затвор за неколку полицијски сужбеници како и со политичка одговорност на неколку хиерархијски службеници како и на самиот комисионер. Да барашата беа реализирани. Слични верзии на ова писмо можете да најдете на следниве странице.
Следниот пат

http://www.allwomencount.net/EWC%20WwDisabilities/protest_letter_to_high...
http://defendtherighttoprotest.org/about-us/
http://www.socialequality.org.uk/content/police-brutally-attack-proteste...

Понатому прегледајте и други извори пред да судите, како во http://novica.softver.org.mk/node/626

ЗНАЧИ!
Како такво писмото не е уставен амандман затоа не разбирам што е правно или морално спорно во иницијативата или дури и во содржината па макар тоа било и утопистички манифест. Понатаму ова писмо е платформа за дебата а не дефинитивен документ. Тоа значи дека И ВИЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА ГО ПРЕРАБОТИТЕ СООДВЕТНО и да го испратите до вашите представници во собранието. Ако вашата верзија е посоодветна од првичната тогаш нема ништо спорно во општо прифаќање и споделување со сите нас. Ако имате име :-)

Срдечно НК

мене воопшто ниту еден не ми

мене воопшто ниту еден не ми јасен тука што пишува и што сака да направи. едниот поставил CV на кое пишува дека научил да „плива“, a другиот свири. ниту сум видел некој да плива и ниту сум слушнал некој да свири. во ред, пливајте, свирете...само напред! ;)

Почитувани Сограѓани, Еве

Почитувани Сограѓани,

Еве Друга верзија од писмената иницијатива која исто така по ваш избор можете да ја земете во предвид како основа на вашето лично писмо до представниците и пратениците во Македонското Собрание. Ова писмо предпоставувам содржи по прецизна правна рамка но во основа ТОА е барањето. Покрај тоа што можете и вие лично да го испратите, составувачите ве повикуваат да ја потпишете петицијата пред негово доставување до предлошените адреси на организации и законодавни тела. Поднесителите исто така Ве молат за понатамошни сугестии, заради финализирање и допрецизирање на петицијата. Има некои измени врз основа на претходни сугестии... видете и коментирајте!

http://www.facebook.com/notes/petar-stojković/соопштение-до-јавноста-предлог-конечна-верзија-на-петицијата/10150211578198953
__________________________________

СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА
ПРОТЕСТ ПРОТИВ ПОЛИЦИСКО НАСИЛСТВО

Ние граѓаните на Р.М., загрижени и згрозени од инцидентот кој што се случи на 6 јуни 2011 година на градскиот плоштад во Скопје, јавно го изразуваме нашиот револт против полициското насилство, употребата на прекумерна сила и непрофесионалното однесување на припадниците на МВР, особено дел од нивните единици како Единицата за брзо распоредување на МВР - ЕБР, Посебната мобилна единица на МВР “Алфа“ и Единицата за специјални задачи на МВР “Тигар“.

Како граѓани на Р.М. бараме:

1. Распуштање на специјалните единици на полицијата како што се “Алфи“, “Тигри“ и други. Формирање на нови професионални единици за тие намени кои ќе ги исполнуваат критериумите подолу:
а) Соодветна стручна подготовка утврдена од независно граѓанско тело.
б) Контрола при вработувањето нови кадри во МВР од страна на независното граѓанско тело кое ќе има контролна функција за проверка на криминалното минато на апликантите. Независното граѓанско тело, воедно, би вршело евалуација на работните истории (CV-a) со сите информации за дисциплински мерки, психолошки профили и слично на сите работници во МВР.
в) Задолжителни проверки за употреба на наркотици на пропадниците на полицијата, по случаен избор, при што секој припадник да биде тестиран најмалку 2 пати годишно.
г) Редовни психолошки тестови на секои 6 месеци, како и други проверки на кадрите.
д) Задолжително доделување на општествено корисна работа на сите полициски работници како дел од секојдневните работни обврски.
ѓ) Задолжителна обука за контрола на гнев за сите полициски работници.

2. Задолжително присуство на униформиран полициски работник при секој контакт на полицијата со граѓаните.

3. Замена на секторот за внатрешна контрола во МВР со независно граѓанско тело.

4. Зголемена контрола над Министерството за внатрешни работи од страна на Собранието на Република Македонија преку формирање на посебна собраниска комисија,составена од Претседател кој е претставник во Собранието на партија која нема мнозинство во парламентот, пратеници од сите парламентарни партии, претставници од граѓанскиот сектор и претставници од Народното правобранителство, која преку месечни извештаи ја известува јавноста за спроведената контрола врз Министерството за внатрешни работи. Оваа Комисија ќе реагира на секоја злоупотреба од страна на полицијата, како второстепена комисија, по повод одлуките на Организационата единица на МВР за вршење на внатрешна контрола, и за својата работа ќе го известува Собранието и јавноста најмалку еднаш во 3 месеци.

5. Зголемени казни во Кривичниот законик за кривичните дела што работниците во МВР ќе ги сторат без разлика дали се или не се на служба/на работа.

6. Целосно расчистување на немилиот инцидент каде крвнички беше претепан до смрт 22-годишниот Мартин Нешкоски од Скопје и превземање на конкретна одговорност од страна на сите припадници на МВР во хиерархиската низа (по основ на командна одговорност).
Во таа насока бараме:
а) Осудувачка судска одлука за припадникот на специјалната единица “Тигар“ – Игор Спасев, осомничен за убиството на Мартин Нешовски, за стореното кривичното дело Убиство од чл. 123 ст.2 т. 1 од КЗ – убиство на свиреп начин.
б) Независна истрага за идентификација на припадниците на МВР кои биле соучесници ноќта кога се случило убиството, кои му помогнале на И.С. истото да се прикрие и не го регистрирале ниту пријавиле случајот на надлежните. Сносење на кривична одговорност за соизвршителство од чл. 22 од КЗ, во врска со кривичните дела од чл. 364 – Непријавување кривично дело или сторител и чл. 365 од КЗ – Помагање на сторител во извршено кривично дело.
в) Суспензија на министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска со цел спроведување независна истрага, како и утрврдување на нејзина кривична одговорност во врска со член 22 од КЗ – Соизвршителство, во врска со кривичното дело од чл. 365 од КЗ – Помагање на сторител во извршено кривично дело.
г) Суспензија на лицето одговорно за односи со јавност на МВР, портпаролот Иво Котевски со цел спроведување независна истрага, поради прикривање на веќе достапни информации и погрешно информирање на јавноста. Сносење на кривична одговорност за соизвршителство од чл. 22 од КЗ, во врска со кривичното дела чл. 365 од КЗ – Помагање на сторител во извршено кривично дело.

Петицијата би се доставила до:
- Народен правобранител на Р.М.
- Хелсиншки комитет на човекови права
- МВР
- Собрание на Р.М.
- ОБСЕ/OSCE - Spillover Monitor Mission to Skopje
- Дипломатскот кор, акредитиран во Р.М.

Чекам да биде конечна

Чекам да биде конечна верзијата. Денес веројатно до вечер. Потоа ќе ја објавам и како нов запис.

уште од самиот почеток ќе

уште од самиот почеток ќе почне крчка работава, а тоа е поради барањето под а) од точка 1. кое гласи:

„Соодветна стручна подготовка утврдена од независно граѓанско тело.“

дефинирајте што значи во барањето „соодветна стручна подготовка“ и „независно тело“. работите можат и понатаму да се вртат во круг, се по старо ќе си остане само под друго име. тоа не ми менува многу.

пс-и која девојка беше кога коментираше на А1 за поднесувањето на барањата пред некој ден (вчера или завчера). до толку ли не се најде некој што можеше да излезе пред камера и во две реченици да каже што се бара?

Da, se soglasuvam, devojkata

Da, se soglasuvam, devojkata nastapi nepodgotveno i takvite nastapi ja oshtetuvaat inicijativata na povekje nivoa. Se ostava prostor za maliciozni zabeleshki od tipot: partijska vmeshanost, nevladini organizacii, itn... no toa e ochigledno potencijalnot i vo vakvi situacii ne e chudno shto gragjanska (ili mladinskata) incijativa deluva naivno. Da se nadevame deka baranjeto ke evoluira osobeno po odgovorot na MVR koj e ne sosem glupav no sepak sterilen baegi socijal-realistichki potoa na momenti upaten kon SDSM (a ne kon mene kako gragjanin, ili nas kojshto nemame vrska so "drugata feudalna banda") a sodrzi sepak mnogu kontradikcii:
-Ne se objasnuva vakumot vo informiranjeto i obrakjanjeto na MVR kon javnosta.
-Ne se objasnuva isto-taka kontradiktornosta na izjavi megju portparolot, ministerot pa duri i premierot.
-Ne postio vsushnost nikakov dokaz ili podlaboko objasnuvanje (vo dokumentot) kon javnosta "kako izvrshnata vlast vekje gi ispolnila site uslovi pred nekoj od nas za prasha" shto imlicira deka prodolzuva edna svoevidna arogantna komunikacija so gragjanstvoto koja beshe svoevremeno stiliziran od SDSM a sega e samo usovrshen od VMRO-DPMNE shto govori deka zad odgovorot IMA politichka direkcija namesto makar malku smisol za moralna odgovornost... shto e vsushnost i sushtinata na ovaa incijativa.

Ili krato kazano:
Nikoj nema namera nitu moralno pravo da rushi SHTOTUKU demokratski izbrana vlast tuku bara istata DA POKAZE SMISOL za demokratska i moralna odgovornost! A toa do denes odsustvuva i pokraj toa shto e duri i minatite somnitelni sluchai se povtorno osvetleni od tragichniot nastan na 6ti Juni. Idninata na Maekdonskoto opshtestvo ima samo edna opcija da bideme ednakvi pred demokratskite principi i pravdata.

Se nadevam sum korisen so ovie opshti zabeleshki... pozdrav NK

Da, se soglasuvam, devojkata

Da, se soglasuvam, devojkata nastapi nepodgotveno i takvite nastapi ja oshtetuvaat inicijativata na povekje nivoa. Se ostava prostor za maliciozni zabeleshki od tipot: partijska vmeshanost, nevladini organizacii, itn... no toa e ochigledno potencijalnot i vo vakvi situacii ne e chudno shto gragjanska (ili mladinskata) incijativa deluva naivno. Da se nadevame deka baranjeto ke evoluira osobeno po odgovorot na MVR koj e ne sosem glupav no sepak sterilen baegi socijal-realistichki potoa na momenti upaten kon SDSM (a ne kon mene kako gragjanin, ili nas kojshto nemame vrska so "drugata feudalna banda") a sodrzi sepak mnogu kontradikcii:
-Ne se objasnuva vakumot vo informiranjeto i obrakjanjeto na MVR kon javnosta.
-Ne se objasnuva isto-taka kontradiktornosta na izjavi megju portparolot, ministerot pa duri i premierot.
-Ne postio vsushnost nikakov dokaz ili podlaboko objasnuvanje (vo dokumentot) kon javnosta "kako izvrshnata vlast vekje gi ispolnila site uslovi pred nekoj od nas za prasha" shto imlicira deka prodolzuva edna svoevidna arogantna komunikacija so gragjanstvoto koja beshe svoevremeno stiliziran od SDSM a sega e samo usovrshen od VMRO-DPMNE shto govori deka zad odgovorot IMA politichka direkcija namesto makar malku smisol za moralna odgovornost... shto e vsushnost i sushtinata na ovaa incijativa.

Ili krato kazano:
Nikoj nema namera nitu moralno pravo da rushi SHTOTUKU demokratski izbrana vlast tuku bara istata DA POKAZE SMISOL za demokratska i moralna odgovornost! A toa do denes odsustvuva i pokraj toa shto e duri i minatite somnitelni sluchai se povtorno osvetleni od tragichniot nastan na 6ti Juni. Idninata na Maekdonskoto opshtestvo ima samo edna opcija da bideme ednakvi pred demokratskite principi i pravdata.

Se nadevam sum korisen so ovie opshti zabeleshki... pozdrav NK

фала ви на сите за

фала ви на сите за коментарите и помошта, но навистина не знам колку од луѓето што ги преработуваат текстовите читаат тука, ако воопшто некој чита.

Мислам дека ке мораме да се

Мислам дека ке мораме да се сконцентрираме на изјавата на министерката за внатрешни работи Г/ѓата Јанкуловска.

таа вели:

„Министерството за внатрешни работи ги заврши сите работи што се во наша надлежност. Во меѓувреме поднесена е кривична пријава за лицето што се сомничи за сторено кривично дело убиство и посебен извештај во кој се содржани исказите на сите очевидци кои биле на лице место и полициски службеници кои први дошле на местото и полициски службеници кои го евидентирале настанот. Овој посебен извештај ќе му биде предаден на обвинителот и зависно од насоките кои ќе ги добиеме, ако ги добиеме, ќе постапиме професионално“ изјави Јанкуловска.

На прашањето дали ќе понесат одговорност и другите полицајци кои биле присутни на местото на настанот, Јанкуловска вели:

„Министерството за внатрешни работи ги утврди сите околности што се составен дел од посебен извештај кој е доставен до Јавниот обвинител. Во една демократска и правна држава одговорноста, посебно кривичната одговорност, ја утврдуваат судовите“.

...а за барањето оставка како чин на морална одговорност?

„По однос на барањето на СДСМ и групата граѓани кои се придружија на нивното барање за оставка, ќе повторам дека се работи за настан кој нема никаква политичка позадина и дека се работи за еден настан кој е голема човечка трагедија, за изгубен човечки живот и навистина е нехумано некој да поентира и да се обидува да профитира од една ваква несреќа. Би ги упатила да ги користат механизмите кои ги нуди една демократска и правна држава, односно нивните ставови да ги бранат низ институциите, како што тоа го правеа во изминативе 4,5 години во повеќе наврати, со оглед на тоа дека СДСМ 4,5 години е во опозиција и барем уште толку ќе остане во опозиција“, изјави министерката за внатрешни Јанкуловска.

/С.Р. Канал 5 Телевизија. 16.06.2011, 15:24 http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=76538

---------------

Според кажаното без разлика што јас не сум член на ниту една политичка партија ниту соработувам со било кој НВО по овој или било кој друг повод, туку сум само граѓанин кој верува во неодамна демократски избрана извршна власт со еднакви ордговорности како моите, сум сепак практично прозван како поединец кој сака (цитирам) ”...нехумано да поентира и да се обидува да профитира од една ваква несреќа"? ...за каков мој профит станува збор? И зошто се преудицира, наметнува и се манипулира дека јас сум сведен на ”придружник кон барањата на некаков си политички субјект СДСМ"? Зар немам право да имам сопствено мислење и барање како поединец, зар немам право на истомисленост по одредено прашање без да бидам етикетиран дека сум исполитизиран припадник на кеоја феудална дружина од минатиот век??? Кој е тој што кажува кој сум јас во мое име? Тука имаме сериозна индикација дека се манипулира со уставни права и обврски... а тоа предпоставувам се согласуваме сите дека е многу опасно. Но ако некој сака да ја води дебатата натаму тогаш оти си пука во нога (како впрочем и претходната владеачка гарнитура која си испука дури и во колено)... и дефакто си издава лиценца (исто како и претходната гарнитура) да убие и да затвори било кого од нас кого сака и за што сака... и да се повика на ексклузивна, еднострана демократска и правна основа... а правото и демократијата не се содржат во поимот и терминот за општествена едностраност или ексклузивност, напротив, тие се косат.

Ако е ”профит" транспарентност, правна и демократска одговорност на органите на државата при случај на убиство на сограѓанин од службено лице, тогаш да, таков ”профит" би сакал. Ако постојат индивиду, групи и општествени субјекти кои се согласуваат со истото тогаш тоа е истомсленост ПО ОВА ПРАШАЊЕ а не и по сите други! Зар не мојата слобода на мислње како поединец или како истомисленик загарантирано со уставот на Република Македонија? Од сето ова произлегува дека демократскиот договор и нивните услови меѓу граѓаните и власта врз основ на изборите е ненадејно неважечки за членовите на извршната власт, односно осомниченото службено лице одеднаш одговара само како индивидуалец за своите постапки но не и службата која законски ги регулира, одредува и е одговорна за неговите постапки.

...само ќе се повторам и ке со обратам најљубезно уште еднаш до анашите пратеници, нашата управна, наредбодавна и извршна власт:

НИКОЈ НЕМА НАМЕРА ДА НАМЕТНЕ ДЕКА СИТЕ ПОЛИЦИЈСКИ И ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИЦИ СЕ ИСКОРУМПИРАНИ КРИМИНАЛЦИ И УБИЈЦИ, НИТУ ИМА ПРАВО ДА РУШИ ШТОТУКУ ДЕМОКРАТСКИ ИЗБРАНА ВЛАСТ, ТУКУ БАРА И ПРОТЕСТИРА ДО НАШИТЕ ИЗБРАНИЦИ И ИЗВРШНА ВЛАСТ ДА ПОКАЖАТ МАКАР СМИСОЛ ЗА ДЕМОКРАТСКА ЕВОЛУЦИЈА, ДЕМОКРАТСКА ЕДНАКВОСТ, ДЕМОКРАТСКА ДЕБАТА, ДЕМОКРАТСКА И МОРАЛНА ОДГОВОРНОСТ КАКО ОСНОВЕН ПОСТУЛАТ НА НАШИОТ УСТАВЕН И ДЕМОКРАТСКИ СИСТЕМ!

срдечно НК

јас сум изненаден и исплашен

јас сум изненаден и исплашен од уште еден момент кој воопшто не се спомнува, а тој е моментот на однесувањето на сведоците на убиството. политичкиве партии изминативе 20 години по нашето осамостојување видовме што и како прават па затоа и воопшто не очекувам некакви промени, туку народот или граѓаните што денес се „борат“ против насилството не реагирале во дадениот момент. да гледам дека некого го тепаат пред мои очи има да скокнам и да реагирам тогаш или пак да го привлечам вниманието од останатите па повеќемина здружно да и помогнеме на жртвата! моето срце не би дозволило да остане и да гледа како некој брутално се тепа. :(

Најстрашно од се е што баш од

Најстрашно од се е што баш од оние кои гледале и не направиле ништо, ќе треба да се формираат независни комисии, од македонскиот народ. кој ќе биде после одговорен, мислите дека полициската бруталност ќе прекине?
Супер тогаш, да живее Утопија!